EĞİTİM MERKEZİ

Kripto para, şifreleme yöntemleri kullanılarak güvence altına alındığı için sahteciliği zorlaştıran dijital bir varlıktır. En çekici yanı, organik yapısıdır ve devletlerin teorik olarak müdahale edememesi veya manipüle edememesidir. Merkezi bir otorite veya banka olmaksızın işler ve bir ağ tarafından kolektif olarak çıkarılır. Bu özellikleri, kripto paraların güvenli ve bağımsız bir ödeme sistemi sağlamasını mümkün kılar.

Tüm kripto para işlemleri bir blok zincirinde kaydedilir. Her blok, önceki bloğun kriptografik özeti ve bir zaman damgasını içerir. Bitcoin düğümleri, bir işlemin meşru olup olmadığını veya gönderenin daha önce harcanan parayı iki kez harcamaya çalışıp çalışmadığını belirlemek için blok zincirini kullanır.

2009’da Satoshi Nakamoto adlı bir birey veya grup tarafından oluşturulan Bitcoin, merkezi bir otorite veya banka olmaksızın çalışan bir kripto para ve ödeme sistemidir. Bitcoin, açık kaynaklıdır ve tasarımı herkesin kullanımına açıktır. Bitcoin’in birçok avantajı, önceki olarak mümkün olmayan ilginç uygulamalar için kullanılmasını sağlar.

Yeni kripto paralar genellikle “forking” adı verilen bir süreçle oluşturulur. Bu, bir grup geliştiricinin mevcut bir kripto paranın yeni bir sürümünü yaratması anlamına gelir. Yeni para biriminin kendi blok zinciri vardır ve genellikle belirli bir noktaya kadar eski para birimi ile aynıdır. Örneğin, Bitcoin blok zincirinden Bitcoin Cash, bu yöntemle oluşturulmuştur.

ICO’lar, yeni kripto para girişimlerinin erken destekçilere tokenlar sunarak para toplamasını sağlayan bir yöntemdir. Başlangıçlar genişleme çabalarını finanse etmek için ICO’ları kullanabilir. ICO’lar, projelerini destekleyenlere tokenlar sunarak finanse edebilen yeni kripto paraların oluşturulmasında yaygın olarak kullanılır.

Akıllı kontratlar, bilgisayar protokolleridir ve doğrulamayı, işlemleri veya uygulamaları kolaylaştırmayı amaçlar. Üçüncü taraflara güvenmeksizin doğrulanabilir işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Bu işlemler takip edilebilir ve geri alınamaz.

Blok zinciri, tüm kripto para işlemlerini içeren dijital bir defterdir. Her blok, önceki bloğun kriptografik özeti, bir zaman damgası ve işlem verilerini içerir. Bitcoin düğümleri, meşru işlemleri başka bir yerde zaten harcanan parayı tekrar harcamaya çalışma girişimlerinden ayırmak için blok zincirini kullanır.

Madencilik, yeni kripto paraların oluşturulma yöntemidir. Madenciler, karmaşık matematik problemlerini çözmek için güçlü bilgisayarlar kullanır. Bir problemi çözdüklerinde, bir kripto para ile ödüllendirilirler.

Forking, bir grup geliştiricinin mevcut bir kripto paranın yeni bir sürümünü oluşturmasıdır. Yeni para birimi, eski para birimine kadar genellikle aynıdır.

Cüzdan, kamu ve özel anahtarlarınızı depolayan ve blok zinciri ile etkileşimde bulunan bir yazılım programıdır. Kripto para gönderip almanıza olanak tanır.

Özel anahtar, kripto paranıza erişmenizi sağlayan bir dizedir. Başka biri özel anahtarınıza sahipse, paranıza erişebilir.

Genel anahtar, insanların size kripto para göndermelerini sağlayan bir dizedir. Genel anahtarınız, size kripto para gönderenlerin kullandığı bir adres gibidir.

Blok zinciri gezgini, belirli bir blok zincirindeki tüm işlemleri görmenizi sağlayan bir web sitesidir. Bir işlemin durumunu görmek veya belirli bir blok veya zincir hakkında bilgi almak için kullanışlıdır.

KYC, “müşterini tanı” anlamına gelir. Borsaların kullanıcılarının kimliklerini doğrulamak için kullandıkları bir süreçtir.

Token, kripto para veya kripto varlık için kullanılan bir terimdir. Bazı bağlamlarda Bitcoin ve Ethereum dışındaki tüm kripto paraları ifade edebilir veya başka bir kripto paranın blok zincirinde çalışan belirli dijital varlıkları ifade edebilir.

Non-Fungible Token (NFT), dijital varlıkların benzersizliğini ve sahipliğini belgeleyen bir tür kripto varlıktır. Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen NFT’ler, her biri eşsiz bir dijital iz ve tanımlayıcıya sahip dijital varlıkları temsil eder. Sanat eserleri, müzik, oyun içerikleri ve diğer dijital medya türleri NFT olarak tokenleştirilebilir. NFT’ler, dijital varlıkların takasını, satışını ve koleksiyonunu mümkün kılar. Çünkü her bir NFT benzersiz bir dijital tanımlayıcı içerir, bu da sahipliğin ve otantikliğin güvenli bir şekilde izlenmesini sağlar. NFT’ler, sanat dünyasında dijital eserlere yeni bir değer ve ticaret dinamikleri getirmiş ve dijital varlık sahipliğini devrimleştirmiştir.

Stablecoin, genellikle Amerikan doları veya altın gibi sabit bir rezerv varlığa bağlı olan bir kripto paradır. Diğer kripto paralara göre dalgalanmayı azaltmak için tasarlanmıştır.

DeFi, genellikle Ethereum gibi genel blok zincirlerinde sunulan finansal hizmetleri ifade eder. Bu hizmetler arasında faiz kazanma, borç alma, sigorta alma, türev ve varlık ticareti bulunur.

Kriptografi, güvenli, şifrelenmiş mesajları veya verileri iki veya daha fazla taraf arasında gönderme ve alma pratiğini inceleyen bir alandır. Kripto paralar, Bitcoin gibi, genellikle kamu-özel anahtar şifreleme yöntemini kullanarak güvenli, anonim ve güvenilir işlemleri mümkün kılar.